Összes oldalmegjelenítés

2012. július 4., szerda

Kalandok a Fő téri kút körül


Szentendre Fő tere a régi szép időkben már büszkélkedett kúttal.
Hosszabb szünet után, újból eljött ennek az ideje, azaz a városrehabilitáció egyik eredménye, hogy a Fő téret gyönyörű faragott kő medencés kút ékesíti. Bár ez a kút nem is igazán kút, hanem inkább nyomóskútszerűség. Ez az elnevezés azért indokolt, mert nem egészen nyomóskút, hiszen az egy mechanikus rendszer, ez pedig már nem az. Viszont a nyomókart majdnem teljes magasságáig fel kell emelni, hogy az időkapcsoló működésbe lépjen és rövid ideig vízhez lehessen jutni. Ez viszont megtévesztő, mert mégiscsak használni kell a nyomókart. Így aztán ebből a nyomóskút látszatból születik némi kavarodás.
Van, aki lelkesen pumpálja a vizet, legalábbis úgy gondlja, hogy ő fakaszt vizet, viszont érzi, hogy nem kell ehhez megfelelő erőt kifejtenie, tehát valami nem úgy működik, ahogy kéne. A bátortalanok viszont, akik csak épp megemelik a kart, nem kapnak vizet. Ekkor kezdődik a kísérletezés...
De a kútat azért előbb-utóbb mindenki tudja használni.

Láttam turistákat, akik direkt a kútnál fényképeszkedtek, mert Szentendre Fő térén épp ez nyerte el leginkább a tetszésüket, ami a jelenlegi rekkenő hőségben érthető.

Miután már magam is megküzdöttem a kút rejtélyével, így külön érdekesség elnézni, ahogy az arra járó kísérletező kedvű szomjas turistáknak sikerül-e vizet szerezni a kútból.
A gyerekek a legaranyosabbak, ahogy körbezsongják a kutat csoportosan.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése