Összes oldalmegjelenítés

2012. augusztus 20., hétfő

Turistaszemmel

Fényképezőgéppel jártam a múlt hétvégén Budapest belvárosában, így aztán jobban körülnéztem, mint szoktam. Bevallom olyan házakat és szépségeket fedeztem fel, amik mellett valószínű százszor is elmentem, de még csak rá sem néztem. Íme a felfedezések.Tüzijáték képes beszámoló

Nagyon régóta nem voltam már tüzijátékon. Örültem, amikor program változás miatt úgy alakult, hogy augusztus 20-a környéki hosszú hétvét Pesten töltöm és reménykedtem, hogy több helyre eljutok. Így is lett.
Szép volt a tegnapi tüzijáték, amit soha nem tudok profin megörökíteni, de lehetőség adtán próbálkozok.
Most így sikerült...
 
 
 
Itt vannak a Lánc hídnál bevetett újdonságok
 
 
Az alábbi tüzijáték részlet tökéletes őszirózsa formát öltött.
 
 
 

Légi parádé képes beszámolója (no comment)

 
 
 
 
 

2012. augusztus 18., szombat

Budai vár

A Mesterségek Ünnepe sem tudta elterelni a figyelmem a budai várról és az onnan nyíló panorámáról.
Etno divat

Mára világtendencia az etno design és divat. Ennek a hatása a budavári Mesterségek Ünnapén is érzékelhető. Nem csupán a hagyományos mintákat lehetett megtalálni, hanem azok újraértelmezéseit is. Az alap a népművészeti kincs, de mai formában,színekkel. Ha a budai várban rögtön még nem is kapott mindenki két kézzel a termékek után, hanem inkább csak nézelődött, azért az ottlátottak felkeltették az érdeklődést, fény derült arra, hogy kit hol lehet eléreni, milyen munkát vállal még. Kinek milyen különleges elképzelése van és az megvalósítható-e.

Kislányként több népművészeti blúzom volt, de később ezek elmaradtak a ruhatáramból. Lehet, hogy szétnézek a szekrény mélyén... A vásáron látottak után, remélem sokan kedvet kapnak a népi divat viseléséhez.
 Íme a kalocsai minta, megfosztva színétől, "kis fekete" ruhára illesztve.
 Pici lány kékfestő ruhácskában
A Mesterségek Ünnapének helyi divatja
a sajátkezűleg készített fonott koszorú, szárazvirággal.

Mesterségek Ünnepe

Szép hagyomány a Mesterségek Ünnepe a budai várban.
Rengeteg régi mesterség már nincs testközelben, nincs ott a mindennapjainkban, ezért az egészen egyszerű, de ritkán látott tevékenységek, a bonyolult és szinte művészi kézügyességet igénylőkön át vonzották a nézőket, sőt a tevőleges résztvevőket.

Az olyan egyszerű dolog, mint a kukoricsa morzsolázs is érdekes egy városi gyereknek, aki erről a feladatról még hírből sem hallott. Nagyon egszerű a tejből vajat készíteni, de hányan készítették már el a saját vajukat? No persze jogos kérdés ehhez kapcsolódóan, hogy áll-e az istálóban egy tehénke...

 A lelkes ifjúság...
 Hogyan készül a vaj?
 Miből lesz a cserebogár..., akarom mondani cserépkályha?
 A szépséges végeredmény.
 Szőjünk-fonjunk...
 Kukorica szárból mi minden készülhet?

A kötélverés is érdekes mulatság
 A kisfiú nagyon szerette volna megfújni a legynagyobb tülköt.
 Szívről szívhezhez szóló szép üzenetek mestere